dinsdag 13 december 2011

Eigenschappen van chocolade

Behalve dat chocolade heerlijk van smaak is, heeft het product ook zijn unieke eigenschappen. De Maya's en Azteken waren zich hier al bewust van. De cacaoboon was geen gewone vrucht. De bonen gaven hen zoveel macht en energie dat ze dachten dat de cacaobonen verborgen krachten bezaten. Je zou zeggen dat dit natuurlijk je reinste onzin is, maar de moderne wetenschap geeft deze theorie steun, want er worden steeds meer nuttige stoffen in chocolade gevonden.

Het gebruik van chocolade
De Maya's en Azteken gebruikten chocolade meer op een spirituele manier dan op een culinaire. Chocolade werd gebruikt bij bijzondere rituelen, zoals bijvoorbeeld een huwelijk, offerfeest of andere belangrijke godsdienstige gebeurtenissen. De chocoladedrank was dan ook niet bedoeld voor alledaags gebruik. Koningen zoals Montezuma en Quetzalcoatl zouden wel buitensporig veel chocolade gedronken hebben op willekeurige momenten. Gewone mensen waren niet eens toegestaan chocolade te drinken, tenzij er oorlog gevoerd moest worden.

De heilzame effecten van chocolade waren dus bekend bij de Maya's. Het had de functie van vitaminepil, pepmiddel, medicijn en afrodisiacum tegelijk. Chocolade gaf je meer kracht, energie en wijsheid. Op het gebied van de liefde was het ook een aanrader chocolade te gebruiken want dat zou je vruchtbaarheid verbeteren en je een hoger libido geven. Er kon ook een soort zalf van de cacaobonen gemengd worden. Deze zalf hielp je te ontspannen en kalmeren. Ook kon het wonden genezen. Bij zware maagpijn werd ook vaak aangeraden chocolade te drinken tegen de pijn.

De eigenschappen van chocolade
De meeste mensen denken dat chocolade 'gewoon lekker' is en dat het verhaal over chocolade als liefdeselixer onzin is. Maar enkele jaren geleden is weer bewezen wat de Maya's en Azteken allang wisten. Chocolade werkt wel als afrodisiacum! Er zitten wel 300 verschillende stoffen in chocolade, waarvan we nog lang niet alles af weten. Wel is zeker dat er velerlei opwekkende bestanddelen in chocolade zitten, die elkaar heel waarschijnlijk wederzijds versterken. De stof fenylethylamine is een werkzame stof in chocolade. Het verrassende is dat ons lichaam deze stof ook aanmaakt als we verliefd zijn. Het geeft je een euforisch gevoel en je gevoelens worden er door gestimuleerd. Juist wanneer we verliefd zijn, hebben we niet zoveel behoefte aan slaap. Dit is dankzij de stimulans die fenylethylamine je geeft.

Toen de Spaanse ontdekkingsreizigers in Mexico aankwamen, namen ze al snel een aantal geneeskundige ideeen van de Azteken over. Zij geloofden ook dat chocolade een geneeskrachtige werking had. De Spanjaarden maakten er een eigen receptuur van, door verschillende andere heilzame stoffen toe te voegen aan de chocolade. Chocolade werd een geneesmiddel bij verkoudheid en later zelfs tuberculose. Een grappig weetje is dat vroeger de tandpasta nog niet uitgevonden was, en natuurlijk wilden de mensen toch enigszins fris uit hun mond ruiken. Om eventuele nare luchtjes tegen te gaan werd er op een stukje chocolade gekauwd.

Pas in de 17e eeuw begon men chocola te zien als een oppepmiddel en het werd, niet anders als tegenwoordig, de 'verlichter van hartenpijn en amoureuze ziekten' genoemd. In de 20e eeuw konden we pas bewijzen dat dit ook daadwerkelijk zo was!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten