woensdag 8 februari 2012

Chocolade biedt echt troost


Veel vrouwen grijpen naar een reep chocolade als ze een dipje hebben. Ze zijn ervan overtuigd dat de zoete snack hen troost zal bieden. Dat het effectief helpt, is nu wetenschappelijk bewezen. “Ook van koekjes, gebak en chips worden we gelukkiger”, beweert onderzoeker Lukas Van Oudenhove van de K.U.Leuven.
Van Oudenhove onderzocht samen met enkele Briste collega’s een groep proefpersonen met een gezond gewicht. Ze moesten twaalf uur vasten om vervolgens onder de MRI-scanner te gaan. Ondertussen lieten de vorsers hen klassieke muziek horen waarvan bewezen is dat deze depressieve emoties opwekt. Op hetzelfde moment dienden de personen ook naar foto’s van verdrietige mensen te kijken.


Daarna kregen bepaalde deelnemers een zoutoplossing zonder voedingswaarde toegediend via een sonde in de maag. Anderen kregen op dezelfde manier een vetzuuroplossing binnen. Deze methode was noodzakelijk om betrouwbare resultaten te bekomen.

Opvallend genoeg voelden de proefpersonen die de vetzuuroplossing toegediend kregen zich minder verdrietig dan de deelnemers die de zoutoplossing kregen. Logischerwijs reageerden ze minder op de deprimerende beelden en muziek. Ook de MRI-scans toonden aan dat vetzuren ervoor zorgen dat bepaalde zones in ons brein, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van negatieve gevoelens, minder actief zijn.

Van Oudenhove benadrukt dat het gelukzalige effect na het eten van chocolade, gebak, chips of koekjes na een tijd weer verdwijnt. “De kans bestaat dat je jezelf erna opnieuw slecht voelt. Of misschien zelfs slechter”, klinkt het. Genieten met mate is dus de boodschap. We willen immers niet aankomen of een opgeblazen gevoel ervaren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten